Al jaren geleden deed ik pogingen om te gaan hardlopen en andere sporten te proberen. Vaak van korte duur. Sinds 2016 veranderde dat. Samen met een kennis besloot ik samen te gaan lopen, maar na een kleine 1 km stond ik met mijn tong op mijn enkels uit te puffen. Zo’n beetje alle beginnersfouten zijn de revue gepasseerd; te oude/verkeerde schoenen, techniek is…, niet meten, geen plan, etc. Het was immers voor de lol en wilde gewoon iets doen. Te meer vanwege mijn medische achtergrond; hooikoorts geactiveerde astma. Daar hielp mijn belabberde conditie niet aan mee. Maar wat was mijn doel? Afvallen? Een race? Puur een aantal kilometer kunnen lopen? Geen idee. Maar zonder een vooruitzicht kun je dat doel ook nooit halen.

Kleine stapjes

In eerste instantie heb ik samen met een goede vriend een doel gezet; We zouden samen bij een RunDisney event onze eerste 10 kilometer halen. Zo gezegd, zo gedaan. Met de nodige blessures was dit gelukt. Er was niet gelijk een nieuw doel, waardoor het trainen verminderde. Tot het volgende event gepland was. Een jaar na mijn eerste event zou ik doorpakken naar 21,1K. Oftewel een halve marathon. Weer een jaar later een 36K challenge, waarbij mijn vrouw en ik in drie dagen een 5, 10 en 21,1 kilometer liepen. Nog steeds niet zonder de nodige blessures, maar inmiddels tijdens trainingen en wedstrijden wel de runs tracken. In dat najaar, 2019, besloten mijn vrouw en ik dat het tijd was om het echt anders te gaan doen. We meldden ons bij onze coach Jeroen van den Nieuwelaar, waarbij wij concrete doelen formuleerden. Tijdens het gesprek besloot ik dat mijn doel van een snellere halve marathon niet ambitieus genoeg was. Waarom niet een marathon als ik nu de juiste tools in handen had? Zo gezegd zo gedaan. Met een heus en serieus trainingsschema, nieuwe sportswatch, nieuwe schoenen en techniektrainingen ging het alsnog fout. Ik wilde te veel en te snel veranderen. Dat resulteerde in een flinke blessure. Niet lang daarna ging de wereld in rap tempo op slot en werd de Leiden marathon vooruitgeschoven. Ik heb toen tot mijn laatste trainingen gelopen, maar die marathon was er niet. Alle andere doelen lagen op schema; gezonder eten, doelgewicht, techniekverbetering en tijdprognoses. Maar ik kon niet inzetten wat ik geleerd had. Dus wat doe je dan? Opgeven of doorpakken? Ik koos voor het tweede; ik zette in op het trainen voor het najaarsevent van Leiden, maar dan onder de 4 uur komen. Maar uiteraard niet voordat er nog een tegenslag kwam; ik moest met spoed geopereerd worden aan een liesbreuk. Het heeft mij niet uit het veld geslagen. Zeker niet toen de marathon weer niet door zou gaan. In tegendeel; In november heb ik mijn doel bereikt met een virtuele marathon in 3:54:27.

Blijven leren, nieuwe doelen

Daarmee ben ik nog lang niet uit geleerd en heb ik nieuwe doelen gesteld. Inmiddels heb ik mijn optimale gewicht bijna bereikt en train ik voor mijn volgende marathon en met een nog veel strakkere streeftijd. Ter vergelijking. Tussen mijn eerste halve marathon en mijn laatste halve marathon zit ruim een uur verschil. Mijn gewicht is sinds 2019 met meer dan 17 kilo afgenomen. En stiekem ben ik al aan het plannen wat ik na het behalen van mijn huidige doelen ga doen.

Wat heeft dit eigenlijk met data protectie te maken? Alles. Dit pad kun je 1 op 1 leggen op het leerproces van organisaties bij het implementeren van privacy en informatiebeveiliging. Natuurlijk wil je het liefst in 1 keer klaar zijn, maar zo werkt het helaas niet. Het is een leerproces wat past voor jouw organisatie. Iedere organisatie is immers uniek en kent zijn eigen waarde en bijbehorende risico’s. Ook biedt het bezig zijn met deze vakgebieden niet dat je nooit een securityincident of datalek zult hebben. Zeker niet gezien die ‘hacker’ steeds inventiever wordt en je gewoonweg niet alles vooraf kunt zien. In die zin zul je blessures krijgen, nieuwe materialen kopen als je naar meer volwassenheid groeit en meer inzichten krijgen door steeds specifiekere metingen. Je leert en excelleert. Dat kun je natuurlijk een zetje geven met de juiste coach. De belangrijkste stap blijft om er serieus mee te beginnen. Zonder start, geen resultaat en kom je nooit van onbewust, onbekwaam naar onbewust, bekwaam noch in een hogere volwassenheid.

Categories:

Comments are closed