De voorspelling leek naarmate afgelopen week vorderde toch echt uit te gaan komen; flinke kou en veel sneeuw. Hoewel ik gek ben op winterweer, is het nou niet bepaald uitnodigend om daarbij de hardloopschoenen aan te trekken. Er zijn immers meer redenen om niet te gaan lopen, dan om die schoenen wel aan te doen. Glad, kou, wind, schoenen niet waterdicht, zondag met de kinderen in de sneeuw spelen is leuk, etc. Toch was ik echt niet van plan om mijn trainingsschema compleet weg te gooien. Dan maar aanpassen en herplannen. Zo gezegd, zo gedaan. Dan zaterdag in de namiddag nog een mooie interval en dan zondag een klein rondje joggen en oefeningen doen. De sneeuw zou immers pas laat op de zaterdag naar beneden dwarrelen. En dan zondag ook nog meer tijd om met de kinderen in de sneeuw te ravotten. Heerlijk om hen te zien genieten van de winterse pret.

Ijzige risico’s

Ook met privacy en security zul je dergelijke risico afwegingen moeten maken. Welke risico’s loop je nu eigenlijk? Welke zijn hanteerbaar en te accepteren? Welke moet je echt niet willen en dus mitigeren? Dat wil nooit zeggen dat je alle risico’s weg kunt managen. Dat is onmogelijk, onwenselijk en onwerkbaar. Alsmaar meer maatregelen nemen werkt contraproductief en lossen op gegeven niets meer op. In tegendeel; het werkt verlammend, de kosten vs. baten zijn compleet zoek en nieuwe risico’s kunnen door de maatregelen zo maar de kop op steken of eerdere maatregelen teniet doen. Het gaat om balans. Dat is ook wat ik dit weekend heb gedaan. Samen met mijn vrouw hebben we gekeken wat verantwoord was en hebben we onze plannen aangepast. Daarmee hebben we onze sportieve doelen op een veilige manier toch bereikt. Ook met al die sneeuw was dat prima te doen, door maatregelen te nemen. Juist dat hielp om toch even de benen te strekken door de snelheid naar beneden bijstellen, zoveel mogelijk op bestrooide of schoongemaakte wegen te lopen, rekening houden met afstand, extra laag kleding aan, muts en handschoenen aan en achteraf een warme beker chocolademelk te drinken.

Minder ijzige risico’s

Dat geldt dus ook in privacy en security, waarbij je bedrijfs- en persoonsgegevens beschermt. Geregeld krijg ik de opmerking dat door de AVG niets meer zou kunnen, maar dat is naar mijn mening een pertinent misverstand. Je kunt zoveel. Als je het maar goed uitgedacht hebt en in control van de risico’s bent met daarbij de juiste maatregelen. Heb je jouw voorwerk, hygiëne, niet goed gedaan, dan is dat blokkerend, want je bent niet in control. Als ik in de ochtend niet al een rondje gewandeld had, dan had ik niet gezien dat verschillende paden en wegen al schoongeveegd waren of dat het toch verstandig was om extra kleding te dragen. Dan was de keuze om te gaan misschien anders uitgevallen. Juist dit voorwerk gaf vertrouwen om het toch te kunnen. Hetzij met een aanpassing van de snelheid op de stukken dat het minder mooi was.

Voorwerk

Het voorwerk zorgt er dus voor dat je beter beslagen ten ijs komt. Zo merk ik dat ook bij de uitoefening van mijn werk, waarbij ik mij juist hard maak om te zorgen dat we vanaf het begin over die risico’s nadenken en iedere stap de risico’s beoordelen en desnoods bijstellen. Dat vraagt in het begin extra werk, maar zorgt er in de rest van een traject voor dat we weten wat we van elkaar kunnen verwachten en dat uiteindelijk minder tijd en minder middelen kost, dan het achteraf te moeten repareren. Als het te repareren is natuurlijk, want dan kan het erop uitdraaien dat we of terug naar de tekentafel moeten of moeten concluderen dat het inderdaad niet op deze manier kan.

Wie de schoen past…

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen de harloopschoenen nu aan moet trekken en erop uit moet. Sterker nog; dat raad ik af. Je zal eerst voor jezelf moeten bekijken wat de risico’s en mogelijkheden zijn. De zogenaamde risk appetite is immers voor iedereen anders. Sommigen willen of kunnen zich meer risico permitteren dan anderen. En dat is maar goed ook, want zo kunnen we  doen wat past bij onze eigen organisatie en verwerking van data. Zolang we er maar goed over nadenken en vastleggen. Dat gezegd hebbende; tijd om weer een fijn rondje te lopen in deze prachtige, witte omgeving. Stay safe.

Categories:

Comments are closed